Przygotowujesz jeden z codziennych posiłków, którego jednym ze składników jest jogurt lub śmietana. Sięgasz po nie do lodówki, a tu niespodzianka – produkt nie nadaje się już do spożycia. Znasz to z własnego doświadczenia?
Według badań(1) przeprowadzonych na zlecenie firmy McCormick i Federacji Polskich Banków Żywności, jedzenie wyrzucamy również z innych powodów: przeoczenie daty ważności produktów, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia i nieprzemyślane, zbyt duże zakupy. Te dane pokazują, że nurt zero waste to nie chwilowa moda, ale konieczność podejmowania małych kroków oraz spora oszczędność dla domowego budżetu.
Z okazji 6. już edycji programu „Kulinarnie Mocni”, marka Kamis wraz z Bankami Żywności prezentują 6 porad dotyczących tego, jak kupować mądrze i przechowywać produkty spożywcze tak, aby przetrwały jak najdłużej – wszystko w formie grafiki idealnej do umieszczenia na twojej lodówce.
Pobierz grafikę i wydrukuj, aby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe w swoim domu.
Więcej informacji o programie „Kulinarnie Mocni” dowiesz się na stronie: www.kulinarniemocni.pl
(1) Badanie konsumenckie przeprowadzone w dniach 15-17.09.2020 r. przez agencję badawczą SW RESEARCH, metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu SW Research, na reprezentatywnej próbie 1032 Polaków powyżej 16. r.ż., na zlecenie firmy McCormick i Federacji Polskich Banków Żywności.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?