Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
828 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zielona przekąska na Wielkanoc. Oto przepis na jajka faszerowane szpinakiem
Jajka faszerowane szpinakiem to łatwy przepis na eleganckie danie, które może urozmaicić śniadanie wielkanocne. Dzięki swojej prostocie i smakowitej zawartości...
Wytrawne tartaletki. Smakowita przystawka na kruchym cieście
Szukasz pomysłu na wytrawne tartaletki? Podpowiadam sposób na smakowitą przystawkę na słonym kruchym cieście wypełnione smażonymi pieczarkami z sosem...
Apetyczna rolada z kremem budyniowo-śmietanowym. Zrób, a goście oniemieją
Pyszna i spektakularnie wyglądająca rolada wypełniona po brzegi kremem budyniowo-śmietanowym może być ozdobą stołu. Ponadto zrobisz ją z łatwo dostępnych...
Smakowite jajka faszerowane bekonem. Ta przystawka powala smakiem i aromatem
Na wielkanocne śniadanie można podawać różnorodne przystawki z jajkami w roli głównej. Na święta proponuje jajka faszerowane bekonem, które przełamują rutynę....
Szybka babka czekoladowa. Poznaj przepis na wielkanocny wypiek
Prosta i szybka babka czekoladowa może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Wierzch ciasta dekoruje posypką z mlecznej czekolady i skórką pomarańczową....
Niezawodne sałatki bez majonezu. Wypróbuj 7 przepisów nie tylko na obiad
Szukasz pomysłu na sałatki bez majonezu? Podpowiadamy 7 niezawodnych przepisów na lekkie i pożywne posiłki na bazie warzyw. Wśród nich są treściwe sałatki z...
Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis
Sernik wiedeński to tradycyjny sernik bez spodu, przygotowany na dużej liczbie jajek. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na taki przysmak. Masa...
Tradycyjny schab w sosie chrzanowym. Przepis na miękkie i soczyste danie
Delikatny schab w sosie chrzanowym to jedno z popularnych dań na wielkanocny obiad. Gotowane mięso w bulionie niemal samo się rozpada pod widelcem. Warto je...
Urocze babeczki wielkanocne owieczki. Poznaj przepis na świąteczny wypiek
Wielkanoc to czas, gdy eksperymentujemy z różnego rodzaju wypiekami. Poza klasycznymi babkami drożdżowymi warto zrobić babeczki wielkanocne dekoracją...
Kremowy pasztet z łososia i krewetek z mascarpone. Poznaj elegancką przekąskę
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pasztetów. Jednak warto przełamać rutynę i zrobić pasztet z łososia i krewetek w eleganckim stylu. Przysmak jest...