Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Koronawirus. Co zabrać na kwarantannę? Jakie zapasy żywności zrobić, aby przetrwać izolację. Sprawdź listę koniecznych rzeczy

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

3. Owoce – przede wszystkim mamy przetworzone w postaci konfitur, dżemów i soków. Te kupione w puszkach, egzotyczne, stawiamy obok, na półkach. Rodzime jabłka są naszym codziennym źródłem witamin, dlatego w domku narzędziowym ułożyliśmy je do trzech dużych skrzynek. Ty możesz to zrobić na balkonie, tylko okryj je z wierzchu, to nie zmarzną. Używamy też sporo cytryn. Żeby się nie popsuły i służyły nam przez wiele miesięcy obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, wrzucamy do słoików i obficie przesypujemy cukrem.
4. Przyprawy, dodatki – my używamy tylko naturalnych, suszonych ziół, soli, pieprzu – trzymamy je w wielkim, zakręcanym słoju. W drugim mamy suche drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, galaretki, żelatynę, kiśle. Zamykane, plastikowe pojemniki też będą odpowiednie. Osobno stawiamy majonez i musztardę. Jajka – ok. 20 sztuk mamy zawsze w lodówce. Kolejne kilkadziesiąt trzymamy w starej brytfannie, całkowicie zanurzone w soli – utrzymują świeżość przez kilka miesięcy, sprawdziliśmy. Olej i oliwę trzymamy zawsze w zacienionym miejscu, żeby się nie popsuły.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Zobacz również

Przepisy Kół Gospodyń Wiejskich trafią do wyjątkowej książki kucharskiej
Akcja specjalna

NOWE
Przepisy Kół Gospodyń Wiejskich trafią do wyjątkowej książki kucharskiej

Dramat przy ulicy Racławickiej. Drzewo przygniotło samochody

NOWE
Dramat przy ulicy Racławickiej. Drzewo przygniotło samochody

Polecamy

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”