MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to...
fot. dariakulkova/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Alergia i nadwrażliwość

Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to kwestia indywidualna. Rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem mocno doprawionych potraw, ale u niektórych osób może wywoływać gwałtowne reakcje. Wśród ich wymienione są objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, ból brzucha, biegunka), układu oddechowego (atak astmt, trudności w oddychaniu) oraz błon śluzowych (łzawienie oczy, brak czucia w jamie ustnej i gardle).

Zobacz również

NOWE
Piknik Rodzinny w Dobrej w sobotę 29 czerwca. Zagra zespół Maxwell

Cupra. Nowe pakiety wyposażenia. To możesz dodać do pojazdu

NOWE
Cupra. Nowe pakiety wyposażenia. To możesz dodać do pojazdu

Polecamy

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich