MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis...
fot. materiały prasowe Muzeum w Wilanowie

Mięso było luksusem. Dawne przepisy przypominają kuchnię wegańską. Prof. Jarosław Dumanowski zdradza tajniki kuchni staropolskiej

„Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”

Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis z zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r.]
Przebierz go czyście, aby w nim żadnych robaków nie było, a daj do dojnice, trzy dobrze jako ciasto, a weźmi czystej śmietany do ciasta garca abo do kociełka. Przystaw do ognia, aby wrzało, a rozmocz żemłę abo dwie, daj k temu bzu do dojnice, aby się społem tarło i weźmi jajec dziesięć abo więcej co chcesz, rozbij czyście, a wlej do panwi i mieszaj dobrą chwilę, a gdy chce śmietana wzwierać, wlej tam do dojnice, a mieszaj, przydawszy masła czystego.
Określenie trzy w przepisie oznacza trzyj, a bzu w wersji polskiej brzmiał bru.

Zobacz również

Juwenalia w Częstochowie za nami. Zobaczcie, jak bawili się studenci!

Juwenalia w Częstochowie za nami. Zobaczcie, jak bawili się studenci!

Sekcja archeo znowu nadaje, czyli Noc Muzeów w Szczecinku [zdjęcia]

Sekcja archeo znowu nadaje, czyli Noc Muzeów w Szczecinku [zdjęcia]

Polecamy

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety