Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. 123rf

Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa

KRUPNIK

SKŁADNIKI:

- ok. pół kilograma mięsa drobiowego, np. z indyka lub kurczaka (skrzydełka, udka itd.),
- 2 litry bulionu lub wody,
- 1 cebula,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej (perłowej),
- 4 - 5 średnich ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera i pora,
- szczypta kurkumy (opcjonalnie),
- 1 łyżka posiekanego koperku.

WYKONANIE:

Mięso umyj i włóż do garnka. Wlej bulion lub wodę, zagotuj i zbierz szumy. Dodaj obraną cebulę (podpraż ją, jeśli lubisz), ziele i listek, dodaj sól. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około pół godziny. Dodaj kaszę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj pietruszkę, selera i pora. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie kurkumą. Gotuj co najmniej pół godziny. Obierz mięso i z powrotem dodaj do zupy, dodaj też koperek. Możesz podawać z pieczywem.

Smacznego!

Zobacz również

Wojsławice. Będzie bardzo poetycki wieczór z koncertem na molo

Wojsławice. Będzie bardzo poetycki wieczór z koncertem na molo

Inwestycje w infrastrukturę rowerową: Ciąg pieszo-rowerowy z Bielkowa do Kołbacza

Inwestycje w infrastrukturę rowerową: Ciąg pieszo-rowerowy z Bielkowa do Kołbacza

Polecamy

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”