Odmrażanie usteckiej gastronomii. Jak będzie funkcjonowała w sezonie?

Marcin Wójcik
Marcin Wójcik
W związku z wdrażaniem kolejnych etapów odmrażania gospodarki w Polsce, sprawdziliśmy jak wygląda sytuacja w usteckiej w gastronomii. Jak koronawirus wpłynie na zachowania turystów oraz tę branżę? Łukasz Capar
W związku z wdrażaniem kolejnych etapów odmrażania gospodarki w Polsce, sprawdziliśmy jak wygląda sytuacja w usteckiej w gastronomii. Jak koronawirus wpłynie na zachowania turystów oraz tę branżę?

Niewielka liczba klientów
Usteccy właściciele punktów gastronomicznych w tej chwili notują niewielką liczbę klientów, którzy w większości są mieszkańcami Ustki, Słupska lub innych okolicznych miejscowości – Niestety, klientów jest mało, ale mamy nadzieję, że wzrośnie ona w sezonie wraz z pojawieniem się turystów– mówi Beata Jakubiak, właścicielka Cafe Mistral. Podobne wnioski mają również inni – W tej chwili nie jest zbyt dobrze, turystów właściwie nie ma, a jedynymi klientami są teraz mieszkańcy Ustki i Słupska. Liczymy jednak na to, że sezon będzie i wyjdziemy na swoje – mówi Łukasz Kosik, właściciel Lodów Usteckich Kosta. Mimo problemów, punkty gastronomiczne starają się funkcjonować normalnie, choć z zachowaniem zasad bezpieczeństwa sanitarnego – Nasze ogródki są czynne cały czas, ale od poniedziałku przyjmujemy gości także wewnątrz kawiarni. Poza tym stoliki rozstawiliśmy w odpowiednich odległościach od siebie, dostępny jest płyn do dezynfekcji, a obsługa nosi rękawiczki i maseczki – wylicza Beata Jakubiak. Od liczby klientów uzależniona jest także wielkość produkcji Krówki Usteckiej – jeśli będzie większy popyt, to wzrośnie również jej podaż. Właścicielka Cafe Mistral, ze względu na niepewność nadchodzących dni, nie planuje też inwestycji w rozwój przedsiębiorstwa. Lody Usteckie chcą kontynuować swoją działalność w normalnym trybie – Jesteśmy przygotowani w pełni, czynne są wszystkie nasze punkty: lodziarnia, cukiernia oraz restauracja – słyszymy.

CZYTAJ TEŻ

Nadzieja w hotelach i prognozy
Szansę na pozytywny rozwój sytuacji przedsiębiorcy wypatrują w działalności branży hotelarskiej – Jeśli hotele się otworzą i będą normalnie funkcjonowały, to gastronomia na pewno sobie poradzi. Przynajmniej na tyle, żeby móc się utrzymać w tym trudnym czasie – wnioskuje Łukasz Kosik z Lodów Usteckich – W tej chwili notujemy spadki na poziomie 60 proc., ale tylko dlatego, że brakuje klienta. Liczymy więc, że klienci wrócą wraz otwarciem hoteli i wtedy sezon się rozkręci – słyszymy. Co ważne, powrót branży hotelarskiej do pełnej sprawności może być też źródłem problemów – Otwarcie hoteli może niestety oznaczać brak rąk do pracy, zwłaszcza w gastronomii. Teraz w pracują głównie właściciele, jednak w pełni sezonu może zabraknąć mocy przerobowych – mówi Kosik. Jak zauważa przedsiębiorca, w okresie wiosennym, w poprzednich latach, do ich firmy wpływały dziesiątki CV, teraz jest ich znacznie mniej – Na pewno jest to podyktowane obawą o bezpieczeństwo, jakąś niepewnością w związku z koronawirusem – słyszymy.

Ustka zmienia wygląd promenady nadmorskiej. Nowe nasadzenia roślin

Pomoc Państwa i urzędników
Ustecka gastronomia korzysta z pomocy Państwa w postaci Tarczy Antykryzysowej. Pozwala ona jednak na pokrycie minimalnych kosztów – Trzeba przyznać, że pomoc Państwa okazała się bardzo ważna. Ona rzeczywiście jest i działa całkiem sprawnie, ale niestety pozwoliła nam tylko opłacić naszych pracowników, dzięki czemu nie opuścili oni naszego przedsiębiorstwa – mówi Łukasz Kosik z Lodów Usteckich Kosta – Dodam też, że Urząd Pracy w Słupsku również bardzo nam pomógł i nadal pomaga, mimo skomplikowanych procedur i wielu trudności – słyszymy.

Szansą brak wyjazdów zagranicznych
Mimo wszystkich trudności, o jakich wspominają właściciele usteckich punktów gastronomicznych, szansą na wzrost liczby klientów w sezonie może być tegoroczna niechęć Polaków do wyjazdów zagranicznych i urlopy nad Bałtykiem – Liczymy na udany sezon także dlatego, że coraz częściej słyszy się o niechęci do wyjazdów zagranicznych. To oznacza, że turyści zdecydują się na wakacje nad polskim morzem, co może być dla gastronomii zbawienne – mówi Łukasz Kosik.

Zobacz tez: Dach usteckiego dworca z koroną. Wieżyczka wróciła na swoje miejsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3