Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Patryk Galewski i Kuchnia na pełnej petardzie w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce

Bogumiła Rzeczkowska
Bogumiła Rzeczkowska
Spotkanie z Patrykiem Galewskim
Spotkanie z Patrykiem Galewskim ZSOiT w Ustce
W Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce gościł Patryk Galewski, szef kuchni, autor książki, a przede wszystkim pierwowzór bohatera filmu Johnny o księdzu Janie Kaczkowskim.

- Fascynujący film Johnny opowiada prawdziwą historię przyjaźni, a jednocześnie współpracy księdza Jana Kaczkowskiego i Patryka Galewskiego, który przeszedł drogę od przestępcy do szefa kuchni helskiej restauracji Kutter, także szczęśliwego męża i taty. Po obejrzeniu filmu w kinie uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce byli bardzo poruszeni i zrodził się pomysł zaproszenia pana Patryka do Ustki – mówi Monika Dymek, nauczycielka w ZSOiT w Ustce.

Patryk Galewski jest szefem kuchni helskiej restauracji Kutter. Jego życie całkowicie odmienił ksiądz Jan Kaczkowski. W filmie Johnny postać Patryka Galewskiego zagrał Piotr Trojan. 17 i 18 listopada Patryk Galewski gościł w usteckiej szkole. Wydarzenie Kuchnia na pełnej petardzie (to tytuł książki autorstwa Patryka Galewskiego) cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. W spotkaniu wzięli udział starosta słupski Paweł Lisowski, Dorota Szcześniak-Abramczyk, naczelnik Wydziału Spraw Społecznych, Oświaty Kultury i Sportu usteckiego ratusza, Małgorzata Duda-Banach, członkini prezydium Rady Rodziców, dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie usteckich szkół podstawowych. Spotkanie poprowadził ksiądz Jacek Herman.

Patryk Galewski opowiadał o swojej pracy w hospicjum w Pucku i współpracy z księdzem Janem Kaczkowskim, a także o realizacji filmu Johnny.
- Pan Patryk także opowiadał o swoim życiu i o tym, jaką przeszedł zmianę, ponieważ przez wiele lat prowadził życie przestępcze, a dzięki osobie księdza Jana i pracy w hospicjum udało mu się zakończyć ten etap w swoim życiu. Teraz ma szczęśliwą rodzinę i jest szefem kuchni helskiej restauracji Kutter – mówi Monika Dymek.

Druga część spotkania poświęcona była kulinariom. Można było zobaczyć, jak ugotować jajko w koszulce, co nie jest wcale takie proste, czy jak przyrządzić sos holenderski.
- Po spotkaniu można było zdobyć autograf, zakupić książkę i oczywiście zrobić sobie zdjęcie z panem Patrykiem – relacjonuje nauczycielka. - To nie wszystko, w auli klasy technikum uczestniczyły w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez pana Patryka. Uczniowie przyrządzili steki wołowe i tatar. Jedzenie było przepyszne, zabawa przednia. Pan Patryk nie tylko gotował, ale przede wszystkim w fascynujący sposób opowiadał o „tworzeniu potraw”, podając rożne ciekawostki ze świata kulinarnego.

Organizatorami imprezy byli ksiądz Jacek Herman oraz nauczycielki Monika Dymek, Dagmara Jendrzejczak i Jolanta Domańska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ustka.naszemiasto.pl Nasze Miasto