MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Zobacz również

Dzieci świętowały swój dzień w Rodzinnym Ogródku Działkowym "Wisła"

Dzieci świętowały swój dzień w Rodzinnym Ogródku Działkowym "Wisła"

Garbarnia Kraków wróciła na zwcięską ścieżkę

Garbarnia Kraków wróciła na zwcięską ścieżkę

Polecamy

Oszuści oferują pracę. Nie dajcie się nabrać!

Oszuści oferują pracę. Nie dajcie się nabrać!

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze

Jak wybrać transporter dla kota? Komfort i bezpieczeństwo są najważniejsze

Chcesz zostać wolontariuszem? Sprawdź, na czym to polega i gdzie szukać ofert

Chcesz zostać wolontariuszem? Sprawdź, na czym to polega i gdzie szukać ofert