Tłusty Czwartek
Tradycja głosi, że dzień ten został wyznaczony specjalnie, aby przed postem pozbyć się zimowych zapasów i tym samym uniknąć pokusy. Pączki, które dzisiaj zajadamy ze słodkim nadzieniem kiedyś spożywano z dodatkiem słoniny lub boczku. Niegdyś, pączki miały ukryte w środku migdał albo orzech. Osoba, która go znalazła mogła liczyć na na zdrowie, szczęście i dostatek.
Niewątpliwie największym rywalem wspomnianych pączków są faworki. W niektórych regionach naszego kraju nazywane są chrustem bądź chruścikami. Tłusty czwartek żartobliwie jest nazywany naszym świętem narodowym. W sklepach i cukierniach aż roi się od ociekających lukrem pączków i cukrem pudrem faworków.
„Combrowy Czwartek” - co to jest?
W regionie podkrakowskim, Tłusty Czwartek znany jest jako „Combrowy Czwartek”, czyli dawne święto krakowskich kramarek i służących.
Kiedy obchodzimy tłusty czwartek 2021?
Tłusty czwartek obchodzimy nieco wcześniej niż rok temu. W 2020 roku przypadał on na 20 lutego, a w tym roku objadać się pączkami będziemy 11 lutego.
Jak rozpoznać najlepsze pączki
Dobry pączek po naciśnięciu sprężynuje. Nie może on być zbyt ciemny, ani zbyt jasny. Skórka musi być dobrze przypieczona. Czytelnym znakiem dobrego pączka jest jasna obrączka, która pokazuje nam, że ciasto dobrze wyrosło. Jeden pączek ma około 240 kalorii. Statystyczny Polak zjada 2,5 pączka w Tłusty Czwartek.
Zobacz najśmieszniejsze memy o Tłustym Czwartku!
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?