-Tym razem nie będziemy gotować żołnierskiej grochówki - zaznacza płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. - Będzie za to bogactwo innych tradycyjnie polskich smaków.
Na obiedzie wydanym przez przez Polskiego Przedstawiciela Wojskowego przy NATO pojawią się wojskowi dyplomaci akredytowani przy NATO i Unii Europejskiej. Skosztują m. in. przystawek z ryb. Jako danie główne kucharze zaserwują pierś z kaczki na modrej kapuście z gruszką i żurawiną. Nie zabraknie jednak kopytek z pulpecikami, bigosu, żurku oraz pierogów z mięsem i kapustą. Na specjalnie ustawionym wiejskim stole pojawią się kabanosy, domowy smalec, ogórki kiszone i grzyby. Każdy będzie mógł spróbować także sernika, makowca i piernika.
- Staramy się prezentować bogactwo polskich smaków - zaznacza Staniszewski. - Jednocześnie chcemy pokazać, że twórcze połączenie tradycji i kulinarnych nowinek może przynieść niezwykle ciekawe rozwiązania.
Czytaj także:
- Bogdan Klich obserwował nocne strzelania w Wicku Morskim
- 7 Pomorska Brygada Obrony Wybrzeża nie zostanie zlikwidowana
Polub stronę Słupsk NaszeMiasto na Facebooku:
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?