Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wojskowe smakołyki jadą do Brukseli

KAT
mat.
Wojskowi kucharze 5 lipca wydadzą specjalny obiad, na którym podane zostaną smakołyki rodem z tradycyjnej polskiej kuchni. Wśród reprezentacji 14 najlepszych w kraju kucharzy wojskowych znalazła się Małgorzata Tatarek z Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w Ustce. Wspólnie z nią Pomorze Środkowe reprezentować będzie szeregowy elew Zofia Balmas z koszalińskiego Centrum Szkolenia Sił Powietrznych.

-Tym razem nie będziemy gotować żołnierskiej grochówki - zaznacza płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. - Będzie za to bogactwo innych tradycyjnie polskich smaków.

Na obiedzie wydanym przez przez Polskiego Przedstawiciela Wojskowego przy NATO pojawią się wojskowi dyplomaci akredytowani przy NATO i Unii Europejskiej. Skosztują m. in. przystawek z ryb. Jako danie główne kucharze zaserwują pierś z kaczki na modrej kapuście z gruszką i żurawiną. Nie zabraknie jednak kopytek z pulpecikami, bigosu, żurku oraz pierogów z mięsem i kapustą. Na specjalnie ustawionym wiejskim stole pojawią się kabanosy, domowy smalec, ogórki kiszone i grzyby. Każdy będzie mógł spróbować także sernika, makowca i piernika.

- Staramy się prezentować bogactwo polskich smaków - zaznacza Staniszewski. - Jednocześnie chcemy pokazać, że twórcze połączenie tradycji i kulinarnych nowinek może przynieść niezwykle ciekawe rozwiązania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ustka.naszemiasto.pl Nasze Miasto