Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Filharmonia

Restauracja Filharmonia to lokalizacja w sercu starego Gdańska, na wyspie Ołowianka, przy samej Motławie. W menu znajdziecie, z czasem już zapomniane, dania kuchni kaszubskiej, polskie klasyki w ciekawej aranżacji, czy równie chętnie wybierane przez Gości potrawy z różnych zakątków świata. Na Festiwalu Filharmonia inspiruje się włoskimi smakami, w menu na przystawkę aksamitny krem z zielonego groszku, podane z pikantnym aioli z suszonych pomidorów. Danie główne to: szpinakowe tagliatelle z boczniakiem królewskim i nerkowcami (menu A), lub pappardelle z szarpaną, długopieczoną wołowiną i warzywami. Finał tej kulinarnej opowieści to karmelowa panna cotta. Nie ma na co czekać z rezerwacją!

Villa Eva

Villa Eva powstała w 1998 roku, jednak historia gościnności rodziny właścicieli sięga aż XVII wieku. Znajdująca się w Gdańsku Wrzeszczu restauracja to bliskość natury, autentyczność smaków i wyjątkowe produkty. Z okazji wiosennego Festiwalu Chef kuchni przygotował dwie propozycje menu, w pierwszej: ravioli z rakami i bisque, troć z krewetką królewską, bourbonem i natką pietruszką. W alternatywnej wersji na przystawkę krem z karmelizowanej cebuli, danie główne to żebro wołowe, demi-glace, puree chrzanowe, marchew i romesco. Deser w Villi Eva to francuskie Crêpes Suzette.

Pomelo Bistro

Bistro przy ul. Ogarnej, czyli w sercu historycznego Gdańska z dala od turystycznego zgiełku. Inspiracji szukają w kuchniach z całego świata, jednak składniki muszą być świeże, sezonowe i przede wszystkim lokalne. Na miejscu zespół Pomelo Bistro tworzy od podstaw wszystkie wypieki, kiszonki, pikle oraz nalewki. Festiwalowe menu to oda do polskiej kuchni, w menu na przystawkę baba ziemniaczana z koperkowym serkiem labneh, domowym krakersem, sezamem, świeżymi ziołami i do wyboru z podlaskim kindziukiem lub piklowanym ogórkiem z chilli. Danie główne w pierwszej propozycji to kluski śląskie z buraczanym coulis, kolorowymi burakami, oscypkiem z osady Bure Misie, szczypiorem i miodem. Danie mięsne to kaszubskie Golce, sos pesto bazyliowe, dojrzewający ser z osady Bure Misie, okrasa z boczku i cebuli oraz szczypior. Deser to potrawa znana z dzieciństwa, na której widok w menu pojawia się nostalgiczny uśmiech- kasza manna z jagodami, biszkoptem i malinowym pudrem. Tej uczty nie możecie przegapić!

Vis a Vis

Vis a Vis to kameralna restauracja znajdująca się na Starym Mieście przy ulicy Piwnej 52/53 tuż przy Katedrze Mariackiej i Starej Zbrojowni. Z okazji Festiwalu restauracja sięgnęła po inspirację do smaków regionu, podanych w nowoczesnej wersji. Przystawka to pierożki w różnych wersjach, w wegetariańskiej: pierożek z pieczarkami i wędzonym tofu podany z pikantnym sosem chili, ze szpinakiem i kozim serem podany z omastą z szalotki i oliwy z oliwek, oraz pierożek z ziemniakami i serem podany z okrasą z zasmażanej cebuli i śmietaną. Mięsne pierożki to: pierożek z dziczyzny podany z sosem myśliwskim, z kaszanką zasmażaną na maśle z cebulką podany z konfiturą z czerwonej cebuli, oraz pierożek z kaczki podany z żurawiną. Na danie główne restauracje podaje filet z flądry w panierce panko z sosem chrzanowym, karmelizowanymi winogronami w miodzie, ziemniaczane puree, oraz por z jabłkiem z sosem śmietanowym, wersja dla mięsożerców to gulasz z dziczyzny z sosem borowikowym z domowymi kopytkami i piklami z czerwonych buraczków. Deser na zwieńczenie uczty do wyboru: malinowa chmurka lub pieczone śliwki pod kruszonką z lodami waniliowymi.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Pomorskie Nasze Miasto

Wróć na ustka.naszemiasto.pl Nasze Miasto